Медали в конния спорт от Балканиада в Турция

Медали в конния спорт от Балканиада в ТурцияВ Кападокия, Турция, неотдавна се проведе Балканиадата по издръжливост за коне (ЕНДЮРАНС) – едно все още непознато за широката публика спортно състезание.Състезаваха се националните отбори на Турция, Румъния и България, с по четири коня и четирима жокеи.
В националния отбор на България, чийто селекционер е Жанина Иванова от конен клуб “Буцефал” – Троян, са били включени два коня и ездачите им от троянската конюшня. Кон Захир с ездач Кирил Степанов е заел второ място и получил сребърен медал, а другият троянски кон – Сира дьо Брюжер, с ездач Мария Йорданова, е на трето място с бронзов медал.
Отборно Република България заела първо място, спечелвайки купата на турнира и златните медали.
Състезанието е било при изключително трудни условия, на 1500 метра надморска височина и в един ден. Самото бягане било в три обиколки, всяка по 35 км / общо 105 км/ с пробег  за около 2 часа.
Българските изселници в публиката горещо подкрепяли нашите състезатели, възторжено ги аплодирали при награждаването. Известният баскетболен спец Стефан Генков – Лимона съобщи, че конен клуб “Буцефал” – Троян е
основан и е собственост на бизнесмена Иван Стойчев, който е едновременно мениджър на клуба и състезател. Развъжданите коне са от породите “арабска” и “шапия”, подходящи за състезания по издръжливост. Стойчев развива състезателна дейност от 2003 г. насам и диктува модните тенденции в България и чужбина. Клубът разполага с опитен и квалифициран екип от кадри, работи усилено и с подрастващи ездачи. По-голяма част от тренировъчвия процес се провежда в троянското село Дебнево.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.