Отбелязахме националния празник

Отбелязахме националния празник
Отбелязахме националния празник

Точно в 11 ч.  пред сградата на Общината с изпълнение на Представителния общински младежки духов оркестър с ръководител Илиян Тодоров бе дадено началото на празничното тържество. В групата на официалните лица бяха  ръководството на община Троян, народният представител д-р Станка Лалева,  игуменът на Троянския манастир – Негово преосвещенство Браницки епископ Григорий, зам.-областният управител Сашо Данков, лидери на политически  партии в Троян, ръководители на институции.
Националното знаме на България бе изнесено  и издигнато  на пилона пред Общината от  военнослужещи от  Военния топографски център в града.
После кметът Акимов произнесе празничното си слово, в което отбеляза, че 3 март е една незабравима, свещена, изстрадана и чакана столетия дата. Че неговото отбелязване е не просто наше задължение като  български граждани, но и начин да запазим националното си наследство. Той припомни казаното от проф. Николай Генчев: “Няма друг ден, в който българското национално самосъзнание да е получавало такава перспектива, българското национално битие да е получавало такова утвърждаване”, а като послание към троянци  използва думите на Левски: ” Нашата сила е в задружните усилия.””Каузата  ни е България – една за всички, да я изграждаме свободна, демократична, независима и силна”, каза кметът на община Троян. Свое обръщение към троянци за първи път имаше лично и новият игумен на Троянската света обител – Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий. Игуменът каза, че  празнуваме своето освобождение и изразяваме своята признателност към всички, допринесли за него. Негово Преосвещенство предаде благопожеланията на Ловчанския владика Гавриил към троянци.
Венци на почит и признателност бяха поднесени на паметниците на Захари Стоянов, на Ботевия четник Димитър Икономов – Димитриката и на ген. Павел Карцов от името на Общината и Общинския съвет, СОУ”Васил Левски”, партиите ГЕРБ и БСП. С едноминутно мълчание  всички присъстващи почетоха паметта на синовете и дъщерите на България – знайни и незнайни, загинали за нейната свобода. Площадът бе сравнително пълен въпреки големия студ, имаше много учители/предимно от СОУ”Васил Левски”/ и ученици.
Тържеството завърши с две възрожденски песни на Дамския камерен хор с ръководител Веселка Марешка  и народни танци  на момичетата от фолклорен ансамбъл “Траяна” при троянското читалище с ръководител Иван Иванов.

8 thoughts on “Отбелязахме националния празник”

  1. Този с маратонките Сашо Данков ли е? На националния ни празник- с маратонки! Ужас, троянци няма да се оправят скоро, след като такъв селянин е сред управата на града.

  2. Много странно,Господин,същата мисъл и на мен ми се въртеше в главата 🙂 😉 Просто е нужна елементарна култура…..

  3. Горкият Шашо Данков, няма пари в България едни официални обувки да си купи. Ще трябва да ходи до Германия да си изтегли парички за нови обувки 🙂

  4. Само където ученници нямаше.За учителиии 2-3.Пък площада “”прелиииваше от хора”””

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.