Работници се жалваха пред Омбудсмана

"Елма"

Националният  омбудсман  Константин Пенчев осъществи в Троян третата си в страната приемна.  Тя бе  обявена и организирана  от неговия екип в сградата на общината. Пред журналисти г-н Пенчев каза, че  рязко са се увеличили жалбите от български граждани, като най-често се отнасят до електроснабдяването и водоснабдяването. Много са също така потребителските оплаквания от доставчици на услуги, свързани с монополите.  Хора в неравностойно положение се жалят, че трудно намират работа; хората в третата възраст, че е нисък размерът на пенсиите, получава жалби от незаконно строителство и др.
Някои от хората  са споделили не само лични проблеми, но и по-глобални, засягащи повече  граждани.  Така например има жалба на  бивши работници от троянската “Елма”, които не могат да вземат заработеното от тях. Всичко това е едно от поредните безобразия на българската приватизация, благодарение на която и  “този прекрасен град  бе разсипан.”, каза националният омбудсман. По-лошото  според К. Пенчев обаче е, че тези приватизации се правeни    юридически  добре изпипано и обикновеният човек не може да си търси правата.

Доста голям е броят на жалбите в страната  във връзка с проблеми, свързани с  нормативната уредба и дейността на банките, тъй като правата на гражданите не са защитени в достатъчна степен и често са нарушавани от кредитните институции. Затова националният омбудсман е изпратил препоръки до Министъра на финансите и до Управителя на Българската народна банка в тази връзка.
Г-н Пенчев увери, че на писмените жалби на всички троянци, които не са успели да говорят с него лично, ще се даде писмен отговор.
Докато Омбудсманът имаше приемна, експерти на институцията бяха лектори в час на класа пред близо 90 ученици от СОУ “Васил Левски”, за да се популяризират правата на децата и на функциите и правомощията на  Националния омбудсман сред младите хора. Децата научиха повече за институцията, кога те сами могат да се обръщат към нея и да подават жалби, как се разглеждат сигналите и какви препоръки се отправят.
Всяко дете получи подарък книжката “Правата на детето”, издание на Омбудсмана  на Република България.

One thought on “Работници се жалваха пред Омбудсмана”

 1. Някой задава ли си въпроса – защо в община Троян няма общински омбудсман /обществен посредник/ като структура към националния омбудсман?
  ЗМСМА: Чл. 21а. (Нов – ДВ, бр. 69 от 2003 г., в сила от 27.10.2003 г.) (1) Общинският съвет може да избира обществен посредник.
  (2) Общественият посредник съдейства за спазване правата и законните интереси на гражданите пред органите на местното самоуправление и местната администрация.
  (3) Организацията и дейността на обществения посредник се уреждат с правилник, приет от общинския съвет.
  (4) Общественият посредник се избира и освобождава с мнозинство 2/3 от общия брой на общинските съветници.
  *
  При едно целенасочено убито гражданско общество в Троян след 1995-та и при една подчертано посткомунистическа местна власт също след 1995-та до днес – общински обществен посредник /омбудсман на местно ниво/ е противопоказен и не се допуска. Нещо повече – като изключим изявления на Атака Троян по въпроса, за местен омбудсман дори не се споменава.
  Троянските медии също продължават услужливо да мълчат и да си траят по въпроса за местният омбудсман, който е една неудобна местна институция, както за бившия кмет и БСП, така и за днешния кмет и Герб плюс сателитите му от СДС, ДСБ, ВМРО и т.н.
  Разбира се, г-н Пенчев много удобно се измъква с констатацията …цитирам : “тези приватизации се правeни юридически добре изпипано и обикновеният човек не може да си търси правата.” Изпуска само една “малка подробност”, че при наличието на политическа воля Парламента може да приеме необходимите закони и да се извърши ревизия на всички приватизационни сделки. Да се потърси сметка и от Агенцията за следприватизационен контрол. Г-н Пенчев е изпуснал съвсем удобно и най-важното – към момента държавата в лицето на определени държавни институции са преки съучастници в този икономически погром, наречен “приватизация”, чиято пряка и косвена цена днес и за в бъдеще плаща целия български народ.
  Ще припомня, че преди година депутата Кирил Гумнеров
  от Атака и от 11-ти ловешки избирателен район предложи изменение на закон, в който на всички приватизационни сделки да се удължи срокът, за да могат да имат време /и то конкретно време/ да реализират стотиците милиони инвестиции, които имат като задължение по тези приватизационни договори. Поне за тези фирми, чийто договори все още не са изтекли, в това число и Елма Троян. Сещате ли се защо не бе прието това изменение на закона? Предполагам поне се досещате, че след предложението на Гумнеров – в парламентарната зала е имало близо 200 депутата готови за подстригване.
  Няма по-голям държавен обир от т.н. “приватизация”. Не случайно два от 20-те принципа, на която база е създадена Атака са именно:
  8. Приватизационните сделки подлежат на ревизия.
  18. Провеждане на операция „Чисти ръце”. Разследване на криминално забогателите и всички сделки с участие на политици, както и сделките по външния дълг.
  ИП

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.