Ансамбъл “Загоре” бе на висота, публиката – рехава

Читалище "Наука"
Читалище "Наука"

В студената мартенска вечер в навечерието на националния празник големият салон на читалище “Наука” не успя да се изпълни с хора. Дали студът или познатата инерция, дали пък незачитане на каквото и да било или липса на информация- факт е, че хубавият подарък, който община и читалище бяха подготвили за троянската общественост, не успя да стигне до много хора. Тържественият концерт тази година бе на изключителна висота – първо актьорът от Ловеч Стоян Георгиев представи поетично-визуален спектакъл за България и нейните борби за свобода. Прозвучаха стихове на Вазов и на други български поети, а на екран течаха кадри от игрални филми, показващи насилието по време на робството и на Априлското въстание, епопеята при Шипка и саможертвата на българите. В концертната част на програмата след песента “Трети март”, по текст на поета Харалан Недев /който като истински патриот присъстваше на концерта/, и в изпълнение на Дамския камерен хор с диригент Веселка Марешка, бе включен цялостен спектакъл на фолклорен ансамбъл “Загоре” от Стара Загора. Художествен ръководител на висококласния творчески тракийски състав е младият Мирослав Станев, който е от Троян. Миналата година “Загоре” е отбелязал 55 години от своето създаване и по този повод е награден със Златна книга от Съюза на европейската общност – за високи постижения в културата, съобщи водещата Маргарита Генкова. Аплодисментите на публиката накрая бяха продължителни и напълно заслужени, старозагорци представиха танци и песни от няколко фолклорни области, играха, пяха и свириха сърцато – въпреки някои неуважителни прояви от страна на част от детската публика, която демонстрираше незачитане на околните и пречеше на всички, без някой да се сети да осигури спокойствие за гражданите. Благодарности от името на читалището и публиката поднесе Иван Иванов, художествен ръководител на ФА”Траяна”.

2 thoughts on “Ансамбъл “Загоре” бе на висота, публиката – рехава”

  1. Много са ми интересни хора,като тези написали статията.

    ” големият салон на читалище „Наука“ не успя да се изпълни с хора. Дали студът или познатата инерция, дали пък незачитане на каквото и да било или липса на информация-”
    Дори да следиш в този сайт новините в троян,няма как да разбереш кога и каде,какво ще се случи.Както в случая са написали, че не е имало публика,ами написахте ли на публиката за събитието……сами си водят диалог 🙂

  2. Уважаеми Йончев, кога и къде се е случило нещо ние го отразяваме, доколкото можем. Какво предстои- н ямаме такава задача, имате достатъчно други източници, има и официален сайт на общината, в който е дадена програмата за празника.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.