Ще правят корекция на реката в центъра на Троян

Ще правят корекция на реката в центъра на ТроянИнвестиционен проект за корекция на речното корито на река Бели Осъм в централната градска част на Троян е изготвила общинската администрация.
Предвижда се да бъде изградена стоманобетонна подпорна стена, като фасадната плоскост на стената ще се изпълнява с еластичен кофраж, който създава реалистичен ефект на реден камък.Това  ще хармонира с изпълнените стени с каменна зидария в тази част на възрожденския град, твърдят авторите
на разработката.
Дължината на предвидената корекция на речното корито  е  около 590 м по левия бряг на река Бели Осъм, в участъка от хотел “Троян Плаза”  до моста при ул.”Минко Радковски”. Тя    е проектирана да се изгражда етапно:

– първи етап: от хотел “Троян Плаза” до въжения мост при ул. “Васил Спасов”, 188 м;
– втори етап – от въжения мост при ул.”Васил Спасов” до моста при ул.”Минко Радковски”, 400 м.
На общинското заседание съветниците приеха да се кандидатства за безвъзмездно финансиране на този проект, като възложиха на
кмета на общината да кандидатства пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Възможностите са за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013 г., Приоритетна ос 1

“Устойчиво и интегрирано градско развитие”, операция 1.4: “Подобряване на физическата среда и превенция на риска”, по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/1.4-06/2010: “Подкрепа за дребномащабни мерки за предотвратяване на наводнения в градските агломерации”. Цялото име на проектното предложение е “Корекция на р. Бели Осъм в централната градска част на град Троян за предотвратяване ерозията на речния бряг и овладяване на риска от наводнения”. Общината ще има финансов принос в размер на 5% от общата стойност на проектното предложение.

46 thoughts on “Ще правят корекция на реката в центъра на Троян”

 1. И кога ще стане това- напролет или лятото, преди изборите октомври месец, хахахахаха, до сега- няма пари, няма пари, а изведнъж се намериха пари, пффффффф, съвсем за канарчета ни взеха тези!!!!!

 2. Циркът “Минко Акимов” продължава с пълна пара!
  Пътищата ни разбити,града сив и грозен,той ще създава кофраж с реалистичен ефект!?!?!?!?
  Абе говедо трапчанско,да бе оправил алеята покрай реката,да я бе попочистил и окастрил храстите!
  Ама там викаш няма далавера как да се вземат едни пари,нали!?!?!?!?

 3. Никога един от вас, има цирк и той е в главата ти. Вземете малко с Яна да се поограмотите и тогава плюйте по кмета. Ако нищо не правеше, както бе в началото на мандата му, щяхте да плюете защо нищо не прави. Сега като започна да действа по-услено – плюете защо точно сега и защо там, а не на друго място. Като гледам сесиите във видео галерията на сайта явно не случайно онея от Атака са намалили критиките към Акимов последно време щото наистина има някакво размърдване в общината.

 4. А ти да не би да се дрогираш господин Гражданин?
  Я виж моля ти се какво се прави,пък тогава говори!
  Щото ако на това му казваш правене,по-добре да не правят нищо!
  А онзи психо от атака просто е смешно да го споменаваш.
  Човечеца има проблем с АЗ-ът и държеше всички да знаят че е ТОЙ!

 5. А ти да не би да се дрогираш господин Гражданин?
  Я виж моля ти се какво се прави,пък тогава говори!
  Щото ако на това му казваш правене,по-добре да не правят нищо!
  А онзи психо от атака просто е смешно да го споменаваш.
  Човечеца има проблем с АЗ-ът и държеше всички да знаят че е ТОЙ!

 6. Никога един от вас, най-добре ще е да се подложиш на интензивна терапия. Много ел.ток в главата и чеп в задника. От това няма да поумнееш, но има малка вероятност да спреш да се държиш като сакато говедо и да обиждаш хората, както го правиш във всяко от просташките си участия в този сайт под много никове.
  Не си за пред хората все още, не само заради тъпия ник, с който си се наименувал. Чака те дълга и мъчителна социализация докато излезеш от говеждия си стадий.

 7. Гражданино, достатъчно съм грамотна и за капак- наблюдателна и кажи как така в този град започва да се прави нещо и то точно 1 година преди избори?? Само преди няколко месеца кметчето ревеше, че няма пари, а сега изведнъж хилядарките се появиха?!?!?!? И, кажи, защо ремонтът на Димитър Икономов започна точно сега- в студ, сняг и дъжд, а не лятото, когато е най-благоприятно?? И за тази улица изведнъж от небето паднаха ”няколко хилядарки”???? че и за капак този ремонт е некачествен! Просто това е поредният трик на поредния кмет! Не че защитавам Енкин- той също крадеше, но пък и правеше нещо, докато този дЕдо само краде, а нищо не прави. Сега се е присетил човекът преди изборите, а напролет циркът и лятото циркът ще е още по-голям!

 8. Уважаеми господа, много горещо подхванахте дискусията нещо. Не знам до къде ще стигнете така с тези “проникновени” слова и “изящни” квалификации. Май, ако успокоите топката ще е по-добре. Не мога да си обясня, какъв ви е проблема? Но вървете смело на там на където сте се устремили, пък да видим какво ще стане.
  Ха със здраве.

 9. Арви, аз знам накъде отивам, но кметчето ни май не знае накъде да поеме и откъде да го захване….:)

 10. Интересно ми е тази година, колко пари от бюджета на общината ще бъдат икономисани. Миналата година май бяха към два милиона и кусур. Като се сетя, че лятото ни спираха и осветлението, че нямали пари….

 11. Яна, всяка община има бюджет, в който бюджет са записани всички капиталови работи, които кмета е длъжен да изпълни през годината. Този бюджет се гласува от вас, Яна, чрез вашия орган на местното самоуправление, наричан общински съвет. Преди този бюджет да бъде гласуван, той се предоставя на обществено обсъждане, където вие, Яна, имате възможност да изразите несъгласие и да предложите други обекти за изпълнение, да искате отстранявне на предложените обекти и т.н. Надявам се, че това го правите всяка година. Освен това, вие, Яна, имате постоянната възможност на всяка сесия на вашия орган на местното самоуправление да изразявате несъгласия с управлението на града и да предлагате нов подход или други неща. Надявам се, че и това го правите редовно и не пропускате шанса и възможностите да се самоуправлявате. Когато сте свършили тези ваши задължения като самоуправляващ се гражданин, вие наистина имате пълното право да критикувате.

 12. Янке (или може би Янко), я обади, какво точно правеше Енкин, освен крадене? Една ул.”Хр.Ботев” и то за 15 години мандат! Не че оправдавам чичко милиционер. И ела ми посочи кое е некачествено на “Дим.Икономов”, защото аз живея там и ако има нещо да не е наред по изпълнението – то още не е проличало…може би чак на пролет…

 13. Ooops! Забравих – Енкин направи най-перфектните кръстовишща в града…да ти е драго да шофираш 😀

 14. Енкин няма да го забравим никога, и мисля догодина да си го изберем пак. Така ще му дадем възможност да направи реконструкция на кръстовищата, а и централно да ни оправи.

 15. Вие бълвате от доволаство и възхвала на това мудно местно самоуправление. Аз не съм доволна от работата на този кмет, като се прибера в този град и всеки път едно и също, как живеят младите хора в Троян, не знам, добре че вече 8-ма година не живея тук. Всичко се развива със скоростта на мравката! Колкото до общинските бюджети и гласувания- това си е приоритетът на всяка община, не само на троянската. Аз всеки път гласувам- било за кмет, било за президент и т.н- това е наше право, първо и наше задължение- второ, така че съм си в пълното право да критикувам и да недоволствам. Не искам коментарът ми да ”звучи” като заяждане, не- изказвам си мнението. Хайде, със здраве на всички! 🙂

 16. Яна, твърде неудачно се опитвате да смените посоката и отново да налагате вашата теза, която е само на 50% вярна. Добре е да знаете, че с гласуването за кмет и още по-важното – с гласуването за състав на общинския съвет, вашите права и задължения, подчертавам, вашите права и задължения като самоуправляващ се гражданин не приключват с това, а напротив – започват. По-скоро – продължават. Вие сте млад човек, а не само вие и е недопустимо да не знаете кой какви правомощия има в една община и до къде се простират. Най-вече не сте наясно с вашите права и задължения по “Закона за местно самоуправление и местна администрация”.
  Ако вие не изпълнявате прaвата и задълженията си като самоуправляваща се общност – нямате никакво право да критикувате. Или ако критикувате – то на практика критикувате сами себе си. След като отказвате да се самоупрявлявате, съвсем естествено е един кмет да прави каквото си ще. В крайна сметка Кмета представлява изпълнителната власт. Политическата власт и вземането на Решенията в една община се вземат от вашия орган, с който се самоуправлявате – общинския съвет с общинските съветници, които би следвало да са вашите представители и да работят съвместно с вас и във ваш интерес.
  Ако му дадете на кмета нещо да изпълнява, пряко или чрез вашия орган /общинския съвет с общинските съветници/ с който се самоуправлявате – кмета е длъжен да го изпълни или носи наказателна отговорност.
  Ако нищо не му дадете – прави каквото той си реши /в рамките на закона/ и не носи никаква наказателна отговорност за неизпълнение на ваши решения, защото такива практически няма.
  Коментарите ви съвсем естествено не са заяждане, а по-скоро естествена реакция на един млад човек, който за съжаление не познава гражданските си права и отговорности и няма необходимите познания и информация как е устроена една демократична община, какви са нейните органи, как трябва да функционират, как трябва да се изразходват обществените средства и ресурси и т.н.
  Ако това ще ви успокои – не сте единствена и това не е порок на възрастта ви. През изминалите 20 години, партиите и троянските медии направиха всичко възможно да крият от вас подобна информация, да ви държат в неведение и буквално да ви мамят, че нещо се е променило при управлението и функционирането на общината в демократична посока.
  Бъдете здрава и с едно пожелание – купете си закона за местно самоуправление и местна администрация, прочетете го /20-на листа/и сама ще се убедите в каква сбъркана система и модел функционира днешната община Троян и при колко и какви закононарушения, съобразно същия този закон.

 17. От къде мога да си закупя това интересно четиво? В интернет няма ли го?

 18. Beni, всичко, което сте написали, е вярно. Изказвам си мнението за мудността, с която се развива, ако изобщо се развива рози град. Повече от факт е, че вече всичко се съсредоточи в големия град, а малкият град започна да пустее, а за кметствата пък да не говорим- това едно на ръка, другото- Троян можеше да се запази като град, пълен с младо население и най-вече заради икономиката си, честно казано не се сещам за друг малак град като нашия с толкова много заводи и фабрики, но- факт- 90% вече от тях вече не работят на пълни обороти, но и със съкратен персонал и какво правим? Спасението е на друго място- по-големия град или в чужбина, или джакпота от тотото 🙂
  Zigzag, този закон го има в интернет, ако не се лъжа, трябва да го има и в сайта на всяка една Община 🙂

 19. Ако се поинтересувате колко време е необходимо за изработване, одобрение и изпълнение на проект по ЕФ ще е много добре. Проучете и тогава коментирайте. Началото на кандидатстването по ЕФ започна през 2007 година. Доколкото чета и се интересувам община Троян е спечелила доста проекти, чието реализиране депърва ще започне и то през 2011 година. По – добре късно, отколкото никога. Толкова много информация имаше по тези проекти и във вестниците и по кабелната телевизия. Не знам защо така само критикуваме, без да се поинтересуваме какво се прави? Дано започне изпълнението на тези проекти основно реконструкцията на пътищата в Лъгът и Младост, саниране и ремонти на детски градини, в които ходят нашите деца, проекта за ремонт на Панаирните палати в с. Орешак, водните цикли на Троян и с. Шипково, а така също доколкото знам и за с. Орешак ……… и още, които не си спомням вече. Нека не сме толкова негативни. Все пак се размърдаха в общината и започват да работят и реализират проектите, за които толкова дълго се говореше.

 20. А специално за затварянето на заводите, доколкото съм наясно Кмета и антуража му не биха могли да се месят. Това все пак са частни лица, които надали на молби и плачове биха се съобразили, при положение, че губят пари или по точно са източили фабриките и иди после възстановявай или прави бизнес. Е няма как да стане. Аз също съм частник – предприемач и ако срещна трудност в бизнеса и Свети Петър не бих послушала. Когато нямаш друг избор, по – добре да не продължаваш да губиш пари и да затъваш в кредити.

 21. По отношение на фабриките и заводите, нищо, че са частни, кметът също има думата по някои въпроси.

 22. По отношение Елма, Машстрой и Хемус – по кои въпроси има думата кмета, Яна?
  Бихте ли споделили?

 23. Неговата дума не е най-тежката по отношение на частните предприятия или заводи, но ако реши, може да се намеси,ако съзре някаква нередност- сделка или уволнение на работник,например, той може да ”даде” глас. Тук не става въпрос за това да се меси по отношение на политиката на завода или за назначенията, или за това с коя фирма, или пък превозвач заводът да сключи съответен договор.

 24. Яна, давате ли си сметка какви глупости пишете? Прочетете някоя книжка или ЗМСМА, както ви посъветва Бени, за да разберете с какво се занимава един кмет и до къде се простират правомощията му.

 25. Относно изпълнението на проекта за Младост и Лъгът и детските площадки,струва ми се,че общината обеща най-късно да се започне октомври,ноември,но такова нещо не личи да се подготвя.За краха на заводите по принцип не виня кмета,но виня предишния,защото заради лични облаги ги продаде за жълти стотинки/на цената на един апартамент/.По голяма глупост едва ли някой е направил.И не само ЕЛМА,доста апетитни места,които сега виждаме,че пустеят и грозят града,се продадоха пак на безценица и общината е безсилна да се намеси.Или поне така казват!

 26. Дива, вашите глупости и отчайващо тъпи неща, които твърдите и разпространявате са наистина основание, автора на “Рапсодия за цигулка и тъпан” да твърди, че глупаците не са само трима.
  Как може да твърдите, че приватизация на държавни заводи се прави от кмета? Дори твърдите за колко ги е продал. Ако вие сте лице на “ФорумЪт”, представям си що за елементарни и безпросветни хора сте се събрали в тази забавна дружинка. Коментирайте на журналистката /каквото да означава това/ Лалева статиите за плетените чорапки и откраднатите две крави. Там ви е силата.

 27. Абсолютно сте прав/до горния/. Приватизация на заводи се прави от Агенция по приватизация. И как Кмета може да се намеси при уволнението на персонал. Вие Яна с какво се занимавате, та го твърдите това. Прочети наистина ЗМСМА и виж правомощията на Кмета колко и какви са. А относно проектите незнам кой е казал, че октомври, ноември ще се започне. Те са спечелени скоро /доколкото съм се интересувала/, нали трябва да се проведат обществени поръчки за изпълнители / в тази връзка прочети и ЗОП/. Моля Ви преди да пишете се подгответе, т.е. прочетете материята, която засягате. Явно във Форумът наистина са само неграмотни хора, не виждащи по далеч от носа си…

 28. ааа, не са всички неграмотни… има и по-зле 🙂

 29. Авторът на “Рапсодия за цигулка и тъпан”,влиза тук с различни никове,създава се впечатление за група с еднакво мнение от много хора и всички против една….Та дори и да са повече все едно.Не влизам тук с единствената цел да скачам срещу вас или да се тупам в гърдите вижте колко съм умна и знаеща.Това си е мое мнение,което не е по различно от на много други.А като питате от къде знам кога ще се почне проекта:Ами имаше го изнесено в пресата или вие единствено тук влизате да черпите информация?Но и друго ще ви кажа:По големи злобарки от вас едва ли съм срещала.Всъщност,няма значение кой какво казва.Едно име ви чопли погледа и появи ли се пръскате злоба като минерален гейзер.За мен няма лошо.Научена съм да извличам полезното от това.Така че,давайте,кефите ме 🙂 🙂 🙂

 30. Г-н Акимов едва ли чете какво пишат за него по сайтове и прочие… на него му долагат. 😉

 31. Дива, я ни кажи коя година Енкин продаде Елма, Машстрой и Хемус? Кажи пак за колко пари ги продаде? После ще те питам за приматите 🙂

 32. Народе, народе, точно кметът пуска ”тънко по пързалката”, а не някой друг, особено за фабриките и заводите. Голяма част от далаверите минават точно през неговите ръце.

 33. Яна и Дива очевидно са едно и също лице. Не е възможно такава уникална простота да се появи на две места.

 34. Само Левски,аз от къде да знам защо са ме “емнали” тези жени.Ако беше само тук,да,ясно е,ама те навсякъде.Хайде,едната има афинитет към блондинки/напълно я разбирам/,другата дето се индетифицира с читалища,вестници и прочие я знам,но там е тежък случай и не си заслужава да пиша.Болестта аз съм най-права и другите нямат право на мнение ги е обзела фатално.Нападат повечето,не само мен,но към мен отношението е специално 🙂
  Яна е отделна личност,аз също,ама май и двете попадаме в графа “Примати” 🙂 Но жената е права и аз определено заставам на нейна страна.Снощи бях прекалено заета и не исках да отделям от удоволствието на хубавата ми вечер, време тук,за да ги посъветвам Библиотеките,Читалищата и Складовете, вместо да съскат и пукат с опашка и да дремят в сайта,да идат на карнавал по случай Хелоуин.Там щяха да се впишат чудесно в картинката 🙂
  А сега ви честитя на всички празника на Народните будители.Погледнете навън,деня е прекрасен,изпълнете се с позитивно мислене и вярвайте,че нещата не са само черни.Така хубавото само ще дойде 🙂

 35. Дива, не бъдете толкова строга. Бяхте попитана – кога и кой кмет продаде троянските държавни предприятия и за колко. Това вие го твърдяхте и понеже сте много информирана – искахме да почерпим повече информация от вашата осведоменост и знания. Колкото пъти бяхте попитана, толкова пъти избягвахте отговора и се оплаквахте какви зли сили са се изправили срещу вас.
  Вие, днес също имате празник. Колкото пъти ви сънувам, толкова пъти имам усещането, че съм на някакъв празник Halloween и се събуждам обляна в пот от тоя кошмар. Вие, Дива, също будите хората. Честит празник!

 36. Прочетох коментарите. Мислех да не пиша, но се поставиха въпроси около финансирането/отново имаше оплюване/ и ми се ще по принцип да поясня за к,во става на въпрос, при финансирането и реализирането на подобни обекти.
  Разбирам от статията , че :
  -обекта е „Корекция на р. Бели Осъм в централната градска част на град Троян за предотвратяване ерозията на речния бряг и овладяване на риска от наводнения“./дотук добре/
  -същия ще се финансира по безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г., Приоритетна ос 1„Устойчиво и интегрирано градско развитие“, операция 1.4: „Подобряване на физическата среда и превенция на риска“, по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/1.4-06/2010: „Подкрепа за дребномащабни мерки за предотвратяване на наводнения в градските агломерации“, /т. е. господа парите не са от бюджета на общината, това за тези които питат кой и как ще финансира/.
  -съфинансиране от общината- Общината ще има финансов принос в размер на 5% от общата стойност на проектното предложение./СМР- то е най- много пари в бюджета на проекта и не е с общински пари/
  -изнесеното от автора на публикацията, че: Инвестиционен проект за корекция на речното корито на река Бели Осъм в централната градска част на Троян е изготвила общинската администрация./това не го разбирам, защото по принцип общинската администрация ни ИЗГАТВЯ подобни проекти, тя ВЪЗЛАГА по процедури на ЗОП, НВМОП такива. Тук е редно автора да поясни и да се коригира. Общинската администрация изгатвя апликационните форми за кандидатстване за финасиране/.
  -не стана ясно за стойността на проекта, предполагам, че е в рамките на 1 000 000лв./ да ни осветли автора като попита в общината, щото не работя там и не знам стойността/
  -и накрая пожелавам успешна работа на екипа за реализация на проекта, за да живеем в една по-защитена и приятна околна среда.
  Така че уважаеми пишещи, тук не става въпрос за трикове от Кмета, а за обикновено усвояване на средства по оперативни програми.
  Ще си позволя и още един съвет/имам предвид Яна/-когато пишете -„Просто това е поредният трик на поредния кмет! Не че защитавам Енкин- той също крадеше, но пък и правеше нещо, докато този дЕдо само краде, а нищо не прави”, знайте че носите отговорност за клевета и набедяване. Може да Ви се струва нереално но, ако визираните Ви заведат дело от частен характер за клевета, ще олекнете минимум с 5 000лв, неимуществени вреди, отделно са разходите по делото.

 37. Тук е форум, в който всеки си изказва мнението. Когато се псува и ругае такова лице, това е друго нещо, аз съм гражданин на този град, който си изказва мнението. В правото съм си да си изкажа недоволството от политиката на този град, в този случай аз изказвам негативно, а не положително мнение, за да тръгне някой да ме съди и така нататък. Ако съм псувала и ругала или изказвала с нецензурни думи, това вече е друг въпрос.

 38. Ха така Янке. За тъпотия никого не съдят. За лъжи, клевети и набеждаване – съвсем. Важното е да не се пишат нецензурни думи. Щото не е културно, а за липса на култура мое да те осъдят. Приматите също не ги съдят. Щото имат самобитна култура и незнаят да псуват.

 39. До Яна-дано си ме разбрала правилно, като съветвам човек в изказванията си да е внимателен и когато пише-този или онзи е крал, при необходимост трябва и да го докаже. Форум е но виж к,во пише в Наказателен кодекс
  Раздел VII
  Обида и клевета
  Чл. 147. (1) (Изм. – ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 10 от 1993 г., бр. 21 от 2000 г.) Който разгласи позорно обстоятелство за другиго или му припише престъпление, се наказва за клевета с глоба от три хиляди до седем хиляди лева и с обществено порицание.
  (2) Деецът не се наказва, ако се докаже истинността на разгласените обстоятелства или на приписаните престъпления.
  Чл. 148. (1) (Изм. – ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 10 от 1993 г., бр. 21 от 2000 г.) За обида:
  1. нанесена публично;
  2. разпространена чрез печатно произведение или по друг начин;
  3. на длъжностно лице или на представител на обществеността при или по повод изпълнение на службата или функцията му.
  4. от длъжностно лице или от представител на обществеността при или по повод изпълнение на службата или функцията му,
  наказанието е глоба от три хиляди до десет хиляди лева и обществено порицание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.