Няколко събития на 9-и май в Троян

Няколко събития на 9-и май в ТроянПроектът „Млад кмет за един ден” ще се осъществи днес от 8 до 12 ч. в Общината. Кой е изпълнявал функциите на Донка Михайлова, ще съобщим по-късно.
От 17 ч. е заключителният концерт на „Дните на талантите и интересите,  когато ще бъдат наградени най-добрите – салонът на читалището, от 17 ч.
В Китайския ресторант по същото време ветераните от войните и техни съмишленици ще имат събрание, на което гост изпълнител е бардът от Ловеч Милен Тотев.  От 18,30 ч. на централния троянски площад ще има Парад на знамената с Общинския духов оркестър с мажоретки и  с участието  на Фолклорен ансамбъл “Здравец” при НЧ “Просвета.”–кв. Велчевски. От 19 ч. е концертът на   TRIO GRANDI TENORI. Остава най-чевръстите културтрегери да преценят как да се впишат във всяко от събитията…

14 thoughts on “Няколко събития на 9-и май в Троян”

 1. А какво се празнува на 9-ти май – някой ще се сети ли да напише?
  Или Троян не е европейски град и не се отбелязва дори победата срещу хитлеро-фашизма през ВСВ?
  Сигурно е така!
  Само преди месец и точно в центъра на Троян бе извършена най-грандиозната гавра с паметта на единствените доказани троянци-европейци, които заедно със съмишлениците си от Франция, Англия и цяла Европа загиват срещу фашисткия режим на Франко в Испания. Загиват за една по-добра и демократична Европа.
  Това, разбира се, не попречи на съвременните троянски талибани и неофашисти да съборят по един криминален начин антифашисткия паметник между двете музейни сгради и да се изгаврят с паметта на троянските интербригадисти, чийто имена стояха върху паметника на паметна плоча. Талибани и неофашисти, защото няма друга категория хора, които с лека ръка да унищожават исторически паметници, още повече антифашистки.
  *
  На симпатизантите и гласоподавателите на Атака Троян – Честит празник! Честит ден на Европа и победа на Демокрацията над хитлеро-фашизма през ВСВ.
  И.Пеевски

 2. цитат: “… За съветофилите, които за по-лесно преглъщане на некрофилската им любов към трупа на СССР се наричат още и русофили, днес е „ден на победата”. Така се нарича в Москва и на тях това им е достатъчно. Какво от това, че истинският ден на капитулацията на Германия е 8 май 1945 г. и че Сталин бойкотира церемонията, за да накара още веднъж капитулиралите германци да капитулират отделно пред него с отделен акт на 9-ти май!”

 3. ИП написа: Загиват за една по-добра и демократична Европа.
  И??? Дойде Сталин! Готов съм да поспорим, кой е по-голям тиранин – Хитлер или Сталин?

 4. Нещо сте пообъркали историята, ПИ. Не е дошъл Сталин. Дойдоха ген.Дьо Гол, Конрад Аденауер и други подобни на тях лидери на европейските държави след ВСВ. “Дойдоха” американския генерал и държавен секретар на САЩ по това време Джордж Маршал и американския президент Хари Труман. “Дойдоха” с Планът Маршал, благодарение на който следвоенна Европа бързо се изправи на крака, а днешна обединена Германия е моторът и икономически стълб в съвременна Европа и света.
  Да, условно сатрапът Сталин беше в Европа в т.нар. ГДР, където бе издигната берлинската стена, “Стената на срамът”, както сполучливо бе наречена от Роналд Рейгън.
  Да, Сталин и сталинистите “дойдоха” и в България като част от Европа, но за разлика от Германия, от България те никога не са си тръгвали, а българската “берлинска стена” си стои непокътната.
  Да, до ден днешен в България и в Троян продължават да бъдат избирани “наследниците” на Сталин, сталинизма, ленинизма, живковизма и пр. Като оставим на страна тяхната некадърност и управленска посредственост, опитите на тази комунистическа номенклатура да надене овчи демократични кожи и да се представят за европейски демократи, ако не беше толкова жалко и омерзително щеше да е много комично.
  Толкова са смешни и жалки, че изобщо не разбраха каква идиотщина сътвориха с КРИМИНАЛНОТО бутане на антифашисткия паметник между двете музейни сгради. С пилешките си мозъчета сигурно са го помислили за троянската “берлинска стена”. Да, ама не е тя! 🙂 На друго място е тази “стена” и нямат никакъв шанс да разберат къде е.
  Толкова са посредствени и елементарни, че изобщо не се усетиха как потвърдиха правилото – “от най-добрия комунист става най-добрия фашист”. Обратното важи с пълна сила.
  Вие и подобните ви, ПИ, продължавайте да си спорите кой е по-голям сатрап между Сталин и Хитлер. Между комунизма и фашизма. За мен няма никакво значение дали ще бъдеш ухапан от черна мамба или пепелянка. Едно и също е и с едни и същи последици.

 5. 1. На Вашето сравнение със змийско ухапване бих отговорил: Ако сте здрав и силен (без алергии) ухапването от пепелянка би Ви причинило няколко часово (3-4) неразположение. За ухапване от черна мамба – поп Марин.
  2. Оставете Дьо Гол, Аденауер и Маршал. Те не са пристъпвали на изток от Берлин. Точно Сталин еб@ майката на половин Европа. За това, позволете ми, да празнувам на 09. май денят на Европа, а не краят на ВСВ – исторически той настъпва на 02.09.1945г., когато на кораба “Мисури” ген. Макартър приема капитулацията на Япония.
  3. Бихте ли ми разяснили какво е “КРИМИНАЛНОТО” в бутането на този “паметник”(на какво????!)? И какво му е антифашисткото??!! Доколкото е известно, Хитлер е бил националсоциалист.Мусолини е фашист.

 6. ПИ, за КРИМИНАЛНОТО унищожаване на антифашисткия паметник изписах десетки постинги. Нещо, което Вие МНОГО ДОБРЕ ЗНАЕТЕ.
  За това КРИМИНАЛНО унищожаване на антифашисткия паметник от днешните троянски управляващи /бивши комунистически номенклатурчици на БКП и ДКМС/ сезирах и прокуратурата. Тъй като получих отговор от Окръжна прокуратура, вече мога да направя обществено достояние, както моята жалба, така и отговорът на прокуратурата, която би следвало да е призвана да защитава законността, имуществото на гражданите и техните права и интереси.
  Факт е, че вече повече от два месеца бившите комунистически номенклатурчици, които управляват Троян, както и техните помагачи, слагачи и клакьори са се покрили като мишки и дума не обелват срещу обвиненията отправени от мен и Атака Троян относно техните беззакония, свързани с КРИМИНАЛНОТО унищожаване на един исторически паметник и то антифашистки паметник.
  п.п. ПИ, празнувайте си каквото намерите за добре. По т.3 е безсмислено и обидно да ви давам отговор. Добре ще е троянците да си познават историята. Това предпазва от задаването на тъпи и неадекватни въпроси.
  *
  ДО
  РАЙОННА ПРОКУРАТУРА
  ГР.ТРОЯН

  ЖАЛБА
  От ПП Атака Троян,
  Гр.Троян, ул.”В.Левски” 193

  Г-н Районен прокурор,
  В района на троянския площад между двете музейни сгради в момента се извършва едно криминално деяние – демонтаж на антифашисткия паметник.
  Това деяние се извършва:
  1. Без Решение на ОбС за демонтаж на каменния постамент на Паметника;
  2. Без Решение на ОбС за преместване на костницата и препогребване на починалите;
  3. Без Решение на ОбС за финансиране преместването на костницата;
  4. Без проучване и разрешения от близките на починалите, чийто тленни останки са в костницата под паметника;
  5. Без решение за съдбата на паметните плочи на загиналите троянци в Испания, които са част от европейската антифашистка съпротива;
  6. Без изготвено частично изменение на застроителния план на централна градска част Троян;
  7. Без съгласувателно писмо от дирекция Паметници на културата;
  8. Без съгласувателни документи свързани с Авторски права;
  9. Без одобрен проект за изменение и реконструкция на съществуващия паметник и паметните плочи върху него;

  Г-н Районен прокурор, в момента се създава един безименен гроб, което е в пълно противоречие с Четвъртата Женевска конвенция, където /чл.130/ дори по време на война не се допуска подобно издевателство с починали хора, на каквото сме свидетели днес в Троян.

  Г-н Районен прокурор,
  Моля, проверете има ли издадено строително разрешение за демонтажа, има ли одобрен строителен проект за извършване на демонтажа, с каква Заповед на община Троян се извършва този демонтаж и най вече – на какво основание е издадена тази Заповед с оглед изложеното по-горе.

  Г-н Районен прокурор, по сведенията, които има ПП Атака Троян, общинските власти ще се опитат да прехвърлят основанията и да се скрият зад някакви указания и решения от Министерството на културата на Р.България. По всяка вероятност Министерството на културата умишлено е вкарано в заблуждение от представител или представители от община Троян, защото никой министър и никой друг висш държавен чиновник няма правата да се разпорежда относно унищожаването на съществуващи исторически паметници на територията на една община БЕЗ ИЗРИЧНО РЕШЕНИЕ НА МЕСТНАТА ОБЩНОСТ. А такова Решение НЯМА!!!!

  Г-н Районен прокурор,
  ПП Атака Троян очаква Вашата намеса за незабавно прекратяване на незаконния демонтаж на паметника между двете музейни сгради. Очакваме да бъде потърсена отговорност от всички лица, свързани с унищожаването на една общинска собственост.
  В морален и законов аспект, ПП Атака Троян ще информира и ще сезира всички възможни български и европейски политически и административни институции и неправителствени организации.

  23.03.2012
  И.П. С Уважение: ………………………………………….
  /инж.И.Пеевски – общ.председател на ПП Атака Троян
  Общински съветник в ОбС Троян
  Областен лидер на ПП Атака, област Ловеч/

 7. Уважаеми ПИ, не успях да Ви отговоря на време, за което приемете моите извинения! Не знам от къде знаете, че МНОГО ДОБРЕ ЗНАЯ “десетките” Ви постинги по темата – с риск да Ви причиня инфаркт, но УВИ – не сте настолното ми четиво.
  За пореден път доказвате тезата, че ПП Атака е партия на русофили, а не на националисти.
  Въпросният паметник може и да е антифашистки за Вас, но е много повече прокомунистически (разбирай проруски/съветски). А на тях не им щем ни жилото, ни меда. Сам МНОГО ДОБРЕ ЗНАЕТЕ до къде докараха половината свят – до там, че след неизбежния разпад на гнилата им система, да се “кефим” на розови 50 годишни таратайки. И както бяхте коментиран по друг повод в друга статия – добре е да вложите енергията си в нещо градивно…АКО МОЖЕТЕ…
  Поздрави!
  пп.: Не се чувствайте задължен да ми отговаряте, тъй като едва ли ще имам възможност… и желание. Бъдете здрав!

 8. Печатна грешка: Горният коментар е от ПИ. Да се чете: Уважаеми ИП…

 9. ПИ, ако не се правехте на толкова “интересен/а” да ползвате чужди никове с разместени букви и ако присъствието ви във форумите не е продиктувано от желанието да преследвате авторите на коментарите или статиите с “напътствия”, “квалификации” и пр., които нямат нищо общо с предмета на коментарите или статиите – подобни “грешки” няма да се получават. 🙂
  Не отричам, че ми е забавно да чета подобни “поучителни” постинги-закачки от такива като вас и подобните ви. Липсата на елементарна логика и опитите за внушения от сравняването на несравними неща, от които като база се извеждат бомбастични клишета за масова консумация от дебили и примати е винаги забавна. Не мислите ли?
  Ако сте си сбъкали /”печатна грешка”/ никнейма “ПИ” с “ИП”, как така едновременно сбъркахте и последвалото обръщение към “ПИ” вместо към “ИП”? 🙂 Няма да напиша “да влезе психиатъра 3”, обещавам 🙂
  *
  Няма да коментирам и оборвам твърденията и квалификациите ви за Атака. Откакто се е появила Атака, червените, сините, жълтите, герберовите и всякави други комунистическите слугинчета още не са разбрали какво е Атака и продължават да я разпъват от крайно “лявото” до крайно “дясното”. Тези пилешки мозъчета никога няма да разберат, че Атака не е нито крайно лява, нито е крайно дясна, а простичко казано – КРАЙНО НЕОБХОДИМА. 🙂 Защото национализмът е имунната система на една държава и в същото време “смъртният враг” на интернационализЪма и глобализЪма.
  Да споменавам ли, че в Троян единствено Атака никога не е “полягала” и никога няма да “полегне” на бившата троянска комунистическа номенклатура? ФАКТ!!! Факт, който дразни и факт, който наистина може да докара до инфаркт 🙂 някои настоящи и бивши представители на троянските СДС и ДСБ, които буквално са се проснали и размазали от раболепите и угодничество в краката на двете основни троянски комунистически котила – БСП и Герб.
  *
  Относно бившият Паметник-костница.
  Твърдите, че паметника бил антифашистки за мен, но много повече бил, цитирам ви – “прокомунистически (разбирай проруски/съветски).” Бихте ли доказали твърденията си? Моля, много държа на това! За да подсиля желанието ви за отговор с надлежните ви доказателства – ще изразя мнение, че твърденията ви са абсолютна идиотщина, която твърде зле говори за вас, особенно в частта “проруски/съветски” . А квалифицирането на един исторически паметник като “про”-нещо си, буквално “кърти миФките”, но това “лирично отклонение” ще запазя като свое забавление, за което ви споменах по-горе. 🙂
  *
  Уважаеми ПИ /или каквото сте/, ако се опитате да не разпъвате, разполагате и обяснявате света между двете крайности на фашизма и комунизма, между черното и бялото, може би ще имате някакъв шанс да разберете, че има едно нещо, наречено ДЕМОКРАЦИЯ със своите закони, правила, морални и човешки норми на поведение. Поне така е в Европа за разлика от днешния посткомунистически Троян.
  Днешният посткомунистически Троян, който надмина себе си, пресътворявайки от един безспорен антифашистки Паметник-костница /такъв дори преди 89-та г./, едно неоспоримо партизанско гробище в центъра на този град. Честито на гробарите!
  Трябва да си изключително тъп и посредствен, за да си вкараш подобен “автогол” в морален, в законов и в политически, ако щете аспект. Блестяща тъпотия и антиевропейско безумие!
  *
  Понеже не съм ви “настолно четиво”, съгурно не знаете :), че Атака внесе предложение в ОбС Троян, съществуващия по “онова” време паметник-костница или по-скоро каменния постамент да се доизгради с един християнски кръст и да се преосмисли като Паметник на жертвите на тоталитаризма, което включва на 100% досегашния статут на Паметника-костница, но като към съществуващите паметни плочи с жертвите на фашизма в България и Испания се добави и паметна плоча с жертвите на комунизма.
  Позната и цивилизована европейска практика /дано поне това знаете, уважаеми/а ПИ/, но нещото, което може и да не знаете – след внасянето на това предложение, на всички с изключение на Атака Троян им “настръхна перушината” . Сини, червени, герберови и всякакви други представители и слугинчета на бившата троянска комунистическа номенклатура буквално обезумяха само при мисълта от появата на паметна плоча с жертвите на комунизма. Радостта на фризьора – толкова много изправени коси. 🙂
  Разбира се, веднага бяха дадени “ценните” указания Атака и скромната ми персона да бъдем обявени за “русофили”, “слуги на комунизЪма” и пр., което заля медии, форуми и селския мегдан. Отделни папагали го повтарят и до днес 🙂
  п.п. Уважаеми/а ПИ, къде влагам енергията и уменията си не е ваша грижа и проблем. Не мислите ли, че е твърде просташко и твърде самонадеяно да ми давате “тон в живота”? Досущ някой комунистически партиен секретар или синчето или щерката му 🙂
  Знам, че за пишмандемократите и пишмандемократките работа е това, при което се разрушава, ликвидира /ликвидационни съвети/ и други подобни.
  Знам, че това важи и за днешните почитатели и почитателки на снахичката на Политбюро на БКП др.Пръмова-Кунева, която затри ядрената ни енергетика.
  Но, знам и че живея в посткомунистически Троян, което обяснява всичко 🙂

 10. селянче, линка който давате е абсолютно неадекватен по отношение троянският Паметник и споровете и дискусиите свързани около него /джафкането според вашето ниво и житейска среда/. Едното е паметник на чужда армия, а другото е паметник на местни хора.
  Единственото общо между тях е, че и двата паметика са исторически и са историческо наследство, което няма никакво значение дали се харесва или не се харесва на някакви съвременни “цивилизатори” и автори на нова и удобно пренаписана история. Слава Богу, че в Европа не живеят подобни примати и талибани, защото отдавна да са разрушили примерно Рим с всичките паметници и скулптури на Калигула, Нерон и подобните им. Слава на Бога, че и французите не се оказаха примати, дебили и талибански отрепки, защото и люлката на съвременната демокрация Франция щеше сериозно да пострада, а от Версай и Людовик XIV помен нямаше да остане. Същото важи за Германия, за Гърция, за Австрия и всички останали европейски държави с изключение на една. Можете ли да познаете коя е?
  Ако не можете, ще ви дам жокер. Тази държава е най-бедната в Европа, съсипаха и икономиката, селското стопанство, образованието, здравеопазванети и каквото се сетите, младите хора бягат от нея като от чума, на дъното е на всички европейски класации и 22 години продължава да се управлява от бившата комунистическа номенклатура, която в опитите си да се представя за демократична и че нямала нищо общо с комунистическото минало и 45-годишното “недоноШче” – руши историческите паметници като за световното.
  Злобата от цялата си 22-годишна управленска безпомощност и некадърност я стоварват върху историческите паметници. Талибаните са същите. Това при тях е вродено и е вид “спорт”. За родните талибани – това е “рязане на опашката на гущера” и друг вид “спорт”.
  Всъщност, не само върху историческите паметници. Стоварват злобата си и върху Атака през последните 7 години. Единствената партия, която не носи вина за това 22-годишно престъпно управленско безумие на държава и общини.
  Колкото исторически паметници да сринат, колкото мръсотия и ченгесарски активни мероприятия да спретнат на Атака – няма как да скрият пълната си некадърност, простотия и държавните и общински погроми, родени в престъпните им и посредствени мозъчета.
  Хората може да са страхливи, но не са слепи. Не че това ще помогне, защото както казва С. Колридж: “В политиката, това, което започва в страх, обикновено завършва с глупост.“ А глупостта отдавна е на лице и продължава да се възпроизвежда, хранейки се от страховете на хората.
  *
  … и последно 🙂
  Знаете ли защо посткомунистическите БСП и Герб още не са обявили съюз?
  Защото тук важи правилото на Амброуз Биърс, според който: съюз в политиката означава обединение на двама крадци, които така дълбоко са бръкнали взаимно в джобовете си, че не могат поотделно да грабят трети.
  Това е положението 🙂

 11. Ок! Съгласен съм по въпроса за паметниците, макар и само до някъде. А датата???

 12. А, и там за “удобно пренаписаната история” 😕 Май точно след 09.09.44г., или дори по-точно след 25.10 17г., историята беше изкривявана и пренаписвана до неузнаваемост, за удобство на болшевиките и нашите родни цървули с каскети!

 13. Така де, едни и същи я пренаписват
  ……ама нали уж ние не сме като тях… или по-скоро не трябва да сме такива 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.